# Can You Solve The Great Mystery??

Two friends have dinner in a restaurant, and the bill is \$45.

The friends pay \$25 each, which the waiter gives to the restaurant Manager.

The restaurant Manager hands back \$5 to the waiter.

The Waiter keeps \$3 as a tip and hands back \$1 each.

So, the friends paid \$24 each for the meal, for a total of \$48. The Waiter has \$3, and that makes \$51.

Where did the other dollar come from??

### 155 Responses to Can You Solve The Great Mystery??

1. Kamran Khalil March 9, 2015 at 5:38 PM #

The \$ 3 kept by the waiter are included in \$ 48. Hence, cannot be double counted.

2. Saleem Zafar August 11, 2014 at 9:19 PM #

Very simple when 5 dollar given back to waiter so bill is 45 and each cost 22.5 then each one get back 1 and tip 3 which is 1.5 I each, no extra dollar total 50

3. Aleem Soofiyani August 11, 2014 at 11:53 AM #

amazing and usless confusion, many people replied, why i dimagka dahe banaoun.

4. Najeeb Khan October 29, 2013 at 5:09 PM #

Each Friend Paid 25 – 1 = 24
Thus 24 * 2 = 48

1. Meals 22.5 * 2 = 45
2. Tip 1.5 * 2 = 3

Total Amount Paid = 48

Hence No confusion to pay extra \$ 1

5. Mohamed Muneer August 13, 2013 at 5:44 PM #

Bill Amount = 45
Tip = 3
Balance = 2

Then y confused on this calculation 😀

Calculation = 45 + 3 + 2 = 50

Brief identification: Actual cost for each paid 45/2 = 22.5
1 person has paid for tip 3/2 = 1.5
1 person should be paid like 22.5 + 1.5 = 24 Rs.
The balance amount of a person is 25 – 24 = 1

6. Abs August 10, 2013 at 6:00 AM #

Question posed in a tricky way else, there isn’t anything to thing about
Actual cost = Bill + tip =45 + 3 =48, 48/2=24, balance is \$2

7. rizwan khan August 10, 2013 at 12:51 AM #

the total of 48 were paid by them that included \$3 for the waiter……….not \$51

8. AAMIR August 8, 2013 at 7:15 PM #

I HATE MATHEMATICS…

9. asiimwe rosemary July 10, 2013 at 4:23 PM #

how wise………..sarah u make some of us think off our heads with calculations…oh no ..i hate calculations..it reminds me of UNEB….I USED TO HATE MATHNATICS…SOMEONE ELSE HELP ME…(ITS FUN).HOW BRILLIANT U ARE SARAH…..I LIKE YO JOKES.

10. asiimwe rosemary July 10, 2013 at 4:19 PM #

how wise………..sarah u make some of us think off our heads with calculations…oh no ..i hate calculations..

11. Salka May 1, 2013 at 8:53 PM #

Each one payed 23.5 dollars not 24.
Because 45/2=22.5 and 22.5+1=23.5
So (23.5*2)+3=50

12. Farooq February 17, 2013 at 12:37 PM #

Paid by Individual = 24X2 = \$ 48
Money received back = \$ 1
Net paid by Both = \$ 47
Tip with the waiter = \$ 3
Total Transaction = \$ 50
With Best Wishes ….. Farooq

13. Ibrahim February 7, 2013 at 1:22 PM #

the two friends have already paid the 3 dollar wich is with the waiter , so we
have to deduct 3 \$ from the amout : 48 – 3 = 45 \$
so it’s wrong to add the 3 \$ .

14. Fatemah January 25, 2013 at 2:57 PM #

Because the manager gave 5 dollers and waiter kept 3 dollers as tip and gave 1 doller back. Hehad to guve two dollers back. Not one.

15. SLOW JOE January 22, 2013 at 3:44 PM #

the meal was \$45 + \$3 TIP = \$48

THUS THEY EACH DID PAY \$24 FOR THE MEAL WHICH WAS INCLUDING THE TIP GIVEN TO THE WAITER. \$24 + \$24 = \$48
\$48 + \$2 CHANGE = \$50

SO THE ENDING STATEMENT IS JUST TO CONFUSE US

• Ali - Admin January 22, 2013 at 4:23 PM #

Good one Slow Joe. You are smart.

16. Mathew January 10, 2013 at 2:55 PM #

Cost of food for each friend \$22.5 x 2 = \$45
Tip taken by the waiter is split \$3/2 (\$1.5 each x 2) = \$ 3
Balance given to the friends \$2 (\$1 each) = \$ 2
The answer is \$50 and not \$51.
Could you explain how you arrived at \$51

17. Shaikh qutub December 24, 2012 at 12:32 AM #

THE THREE DOLLARS SHOULDNOT BE ADDED TO 48\$ . IT SHOULD ADD TO 45\$ WHICH HAS BEEN RECEIVED . THAT IS 45+3=48

18. Ahmad Ibraheem December 15, 2012 at 10:26 PM #

I am with mairo & sonah on this, from the actual the sum is 50 not 51

19. mohammad Mansour December 10, 2012 at 12:53 PM #

Total Payment : 45 + 3 = 48
Paid by each : 48 / 2 = 24
We should not consider the Tip twoice

20. Mawashi December 3, 2012 at 5:51 PM #

There was a mistake somewhere

21. zaid December 3, 2012 at 4:13 PM #

2 freinds paid 23.5 each not 24
50-3=47
47/2=23.5

22. zaid December 3, 2012 at 2:51 PM #

23. Mairo November 26, 2012 at 6:21 PM #

add \$24 + \$24 dollars =\$48 then – \$45 = \$3. The \$50 total paid by friends (\$50-\$2 = \$48), therefore \$50 by two friends means each paid \$22.5 to the restaurant add \$1 making \$23.5 x 2 = \$45. So the coreect calculation is \$50 not \$51.

24. azeem October 18, 2012 at 4:53 PM #

Total contributed by two friends is \$48. Food costs \$ 45 and \$3 spent as tip. That is all about the mathemitcs. Regarding calculation of \$51 the author may have a good reason to make a mistake and we wish to know his ligic if any.

25. MULIK SAYEEDI October 4, 2012 at 6:26 AM #

They paid \$48 from which Hotel got \$45 and waiter got \$3

26. Sonah October 1, 2012 at 1:13 PM #

There is no accountability problem in the story.It’s a non-issue .They paid \$50.They got back \$2 For the 2 guys, It cost each of them \$24. We know the waiter took \$3. which means the effective price was \$22.50 i.e \$45 in all. Add \$2 that was returned and the \$3 taken by the bearer. Its round figure of \$50., not \$51.

27. shaukat September 30, 2012 at 10:40 AM #

Paid to the manager = 45\$
Paid to the waiter = 3\$
Total payment = 48\$
So, both paid 48/2 = 24\$ each
Remained money = 2\$
2+48 make 51 not 51

28. Ansar September 22, 2012 at 10:33 AM #

the both friedns gave \$25 and waiter keep tip \$3 then make it \$48 why we count tip \$3 twise a time to make it \$51

29. shashi September 15, 2012 at 2:40 PM #

I agree with Aaryan.

• ARIF KHAN September 22, 2012 at 1:11 PM #

I AGREED WITH BOTH. DON’T COUNT THE TIP AGAIN ITS ALREADY INCLUDED IN MEAL.

30. Mital Pawar August 2, 2012 at 1:47 PM #

Total bill was \$45 & they paid \$48 (\$24 each) the excess amount paid by them of 3\$ which was tip.

• Latif Al Balushi/Oman September 4, 2012 at 12:41 PM #

O.K, what about if the waiter takes \$2 and return \$3, which each will take \$1.5, here you will find \$1 shortage, now i ask you all, where is the missing 1 \$.

31. Nagaraj Shenoy July 19, 2012 at 5:08 PM #

The answer can be explained in a simplest (layman’s language!) way like this:
The net amount paid by each is \$24. This includes the tip given to waiter. Hence again to add the tip of \$3 and getting \$1 extra is wrong explanation of the problem itself. As \$24 includes the tip of the waiter, the problem is solved there itself.

32. Cambonga July 3, 2012 at 2:28 PM #

There is no place for \$51.00, because the bill is \$45.00, the tip is \$3.00 and the money back is \$2.00. \$50.00 is the initial money that was given by the two friends at restaurant.

33. Rasel June 26, 2012 at 2:38 PM #

expense = (45+3)/2=24

34. Hemaid M. Hemaid June 24, 2012 at 11:29 AM #

The whole payment is only \$48. \$45 to the manager, while the \$3 are tipped to the waiter. There is no any discrepancies at all.

35. Abdullah June 20, 2012 at 2:47 PM #

They payed 45 bill value and 3 tip and received back 2 dollars change that is 50. There is 1 dollar extra

36. Thottupurath Mohammed June 19, 2012 at 6:25 PM #

The question is below average as there is no place for \$51

37. Mohd June 17, 2012 at 12:40 PM #

Each payed 24 after the return of one dollar totaling 48. Which is equal to 45 + 3tip

38. [email protected] June 17, 2012 at 10:59 AM #

The Best Answer from Aaryan. I am going to wright but it is already present.

39. ghias June 16, 2012 at 9:36 AM #

There is no mystery, each one paid 24 dollars, that includes tip of waiter, so they both get back two dollars.
Means, each one paid 22.50 = 1.50 = 24 dollars.

40. Aaryan June 15, 2012 at 11:00 AM #

45/2= 22.5, 22.5+1= 23.5, 23.5*2= 47, 47+3= 50

41. Mohammad Tanvir June 15, 2012 at 10:55 AM #

under stand it than ask any thing first add the outgoing and than add the remaining like ” \$45 cost + \$3 Tip For waiter + \$2 return made by the Waiter = \$50 total Payment.

42. Ahmed June 15, 2012 at 3:21 AM #

The mistake is each one paid 22.5 resturant and 1.5 to waiter and take 1dollar so the total is 50not 51

43. Muhammad zubair June 14, 2012 at 9:05 PM #

\$3 must have to be minus in \$48 not to be plus. The answer is
\$48-\$3=45

44. sangi June 14, 2012 at 8:47 PM #

the other such confusing calculation may be that the waiter returned eac 2 dollars and kept 1 for himself; now they spent 46 in all and the waiter kept 1 that totlas 47; where the 3 are gone now???

• ??•ø???® ????? June 17, 2012 at 1:40 AM #

gud one sangi 🙂 can I answer it? 🙂

45. ALI June 14, 2012 at 6:48 PM #

As said earlier, the \$3 for tip is part of the money i.e \$24 paid for the meal.

46. Salah Uddin June 14, 2012 at 3:42 PM #

Yes Mr. Sharif, you are right!

This is to dodge the dumboos only. The waiter’s tip \$3 is the part of the 48 that they paid distributed, and rest \$45 is the bill. It shouldn’t be confusing.

47. sharif June 14, 2012 at 3:22 PM #

dear
each friend spent 24 and total spent money is 48\$. these 3\$ is out 48. 45\$ were paid to the onwer while 3\$ was tip.