Two friends have dinner in a restaurant, and the bill is $45.

The friends pay $25 each, which the waiter gives to the restaurant Manager.

The restaurant Manager hands back $5 to the waiter.

The Waiter keeps $3 as a tip and hands back $1 each.

**Where did the other dollar come from??**

**Give your Answers here in Comments section.**

The $ 3 kept by the waiter are included in $ 48. Hence, cannot be double counted.

Very simple when 5 dollar given back to waiter so bill is 45 and each cost 22.5 then each one get back 1 and tip 3 which is 1.5 I each, no extra dollar total 50

amazing and usless confusion, many people replied, why i dimagka dahe banaoun.

Each Friend Paid 25 – 1 = 24

Thus 24 * 2 = 48

Charges Per Head

1. Meals 22.5 * 2 = 45

2. Tip 1.5 * 2 = 3

Total Amount Paid = 48

Hence No confusion to pay extra $ 1

Bill Amount = 45

Tip = 3

Balance = 2

Then y confused on this calculation 😀

Calculation = 45 + 3 + 2 = 50

Brief identification: Actual cost for each paid 45/2 = 22.5

1 person has paid for tip 3/2 = 1.5

1 person should be paid like 22.5 + 1.5 = 24 Rs.

The balance amount of a person is 25 – 24 = 1

Question posed in a tricky way else, there isn’t anything to thing about

Actual cost = Bill + tip =45 + 3 =48, 48/2=24, balance is $2

the total of 48 were paid by them that included $3 for the waiter……….not $51

I HATE MATHEMATICS…

how wise………..sarah u make some of us think off our heads with calculations…oh no ..i hate calculations..it reminds me of UNEB….I USED TO HATE MATHNATICS…SOMEONE ELSE HELP ME…(ITS FUN).HOW BRILLIANT U ARE SARAH…..I LIKE YO JOKES.

how wise………..sarah u make some of us think off our heads with calculations…oh no ..i hate calculations..

Each one payed 23.5 dollars not 24.

Because 45/2=22.5 and 22.5+1=23.5

So (23.5*2)+3=50

Paid by Individual = 24X2 = $ 48

Money received back = $ 1

Net paid by Both = $ 47

Tip with the waiter = $ 3

Total Transaction = $ 50

With Best Wishes ….. Farooq

the two friends have already paid the 3 dollar wich is with the waiter , so we

have to deduct 3 $ from the amout : 48 – 3 = 45 $

so it’s wrong to add the 3 $ .

Because the manager gave 5 dollers and waiter kept 3 dollers as tip and gave 1 doller back. Hehad to guve two dollers back. Not one.

the meal was $45 + $3 TIP = $48

ADD $2 CHANGE MAKES $50

THUS THEY EACH DID PAY $24 FOR THE MEAL WHICH WAS INCLUDING THE TIP GIVEN TO THE WAITER. $24 + $24 = $48

$48 + $2 CHANGE = $50

SO THE ENDING STATEMENT IS JUST TO CONFUSE US

Good one Slow Joe. You are smart.

Cost of food for each friend $22.5 x 2 = $45

Tip taken by the waiter is split $3/2 ($1.5 each x 2) = $ 3

Balance given to the friends $2 ($1 each) = $ 2

The answer is $50 and not $51.

Could you explain how you arrived at $51

THE THREE DOLLARS SHOULDNOT BE ADDED TO 48$ . IT SHOULD ADD TO 45$ WHICH HAS BEEN RECEIVED . THAT IS 45+3=48

I am with mairo & sonah on this, from the actual the sum is 50 not 51

Total Payment : 45 + 3 = 48

Paid by each : 48 / 2 = 24

We should not consider the Tip twoice

There was a mistake somewhere

2 freinds paid 23.5 each not 24

50-3=47

47/2=23.5

no answer

add $24 + $24 dollars =$48 then – $45 = $3. The $50 total paid by friends ($50-$2 = $48), therefore $50 by two friends means each paid $22.5 to the restaurant add $1 making $23.5 x 2 = $45. So the coreect calculation is $50 not $51.

Total contributed by two friends is $48. Food costs $ 45 and $3 spent as tip. That is all about the mathemitcs. Regarding calculation of $51 the author may have a good reason to make a mistake and we wish to know his ligic if any.

They paid $48 from which Hotel got $45 and waiter got $3

There is no accountability problem in the story.It’s a non-issue .They paid $50.They got back $2 For the 2 guys, It cost each of them $24. We know the waiter took $3. which means the effective price was $22.50 i.e $45 in all. Add $2 that was returned and the $3 taken by the bearer. Its round figure of $50., not $51.

Paid to the manager = 45$

Paid to the waiter = 3$

Total payment = 48$

So, both paid 48/2 = 24$ each

Remained money = 2$

2+48 make 51 not 51

the both friedns gave $25 and waiter keep tip $3 then make it $48 why we count tip $3 twise a time to make it $51

I agree with Aaryan.

I AGREED WITH BOTH. DON’T COUNT THE TIP AGAIN ITS ALREADY INCLUDED IN MEAL.

Total bill was $45 & they paid $48 ($24 each) the excess amount paid by them of 3$ which was tip.

O.K, what about if the waiter takes $2 and return $3, which each will take $1.5, here you will find $1 shortage, now i ask you all, where is the missing 1 $.

The answer can be explained in a simplest (layman’s language!) way like this:

The net amount paid by each is $24. This includes the tip given to waiter. Hence again to add the tip of $3 and getting $1 extra is wrong explanation of the problem itself. As $24 includes the tip of the waiter, the problem is solved there itself.

There is no place for $51.00, because the bill is $45.00, the tip is $3.00 and the money back is $2.00. $50.00 is the initial money that was given by the two friends at restaurant.

expense = (45+3)/2=24

The whole payment is only $48. $45 to the manager, while the $3 are tipped to the waiter. There is no any discrepancies at all.

They payed 45 bill value and 3 tip and received back 2 dollars change that is 50. There is 1 dollar extra

The question is below average as there is no place for $51

Already answered. Bur present it in this way which is simpler

Each payed 24 after the return of one dollar totaling 48. Which is equal to 45 + 3tip

The Best Answer from Aaryan. I am going to wright but it is already present.

There is no mystery, each one paid 24 dollars, that includes tip of waiter, so they both get back two dollars.

Means, each one paid 22.50 = 1.50 = 24 dollars.

45/2= 22.5, 22.5+1= 23.5, 23.5*2= 47, 47+3= 50

under stand it than ask any thing first add the outgoing and than add the remaining like ” $45 cost + $3 Tip For waiter + $2 return made by the Waiter = $50 total Payment.

Please rectifying the order of add up!

The mistake is each one paid 22.5 resturant and 1.5 to waiter and take 1dollar so the total is 50not 51

$3 must have to be minus in $48 not to be plus. The answer is

$48-$3=45

the other such confusing calculation may be that the waiter returned eac 2 dollars and kept 1 for himself; now they spent 46 in all and the waiter kept 1 that totlas 47; where the 3 are gone now???

gud one sangi 🙂 can I answer it? 🙂

As said earlier, the $3 for tip is part of the money i.e $24 paid for the meal.

Yes Mr. Sharif, you are right!

This is to dodge the dumboos only. The waiter’s tip $3 is the part of the 48 that they paid distributed, and rest $45 is the bill. It shouldn’t be confusing.

dear

each friend spent 24 and total spent money is 48$. these 3$ is out 48. 45$ were paid to the onwer while 3$ was tip.